Ideą „Liderów Wspólnoty” jest zwiększenie udziału młodzieży w życiu społecznym, publicznym i gospodarczym. Uczestnicy zostaną wyposażeni w wiedzę, która usprawni ich aktywność lokalną i będzie doskonałą okazją do rozwoju ich kompetencji.

„LIDERZY WSPÓLNOTY” W LICZBACH

b

Podsumowanie projektu

ORGANIZATORZY

Fundacja Inicjatyw Młodzieżowych jest liderem organizacji akademickich w Polsce. Wśród podstawowych celów Fundacji jest działalność edukacyjna w przestrzeni publicznej w zakresie patriotyzmu i historii Polski, a także promowanie postaw obywatelskich oraz społecznych. Poprzez podejmowane inicjatywy Fundacja szeroko dociera przede wszystkim do młodzieży szkolnej i akademickiej integrując ją i angażując w swoje działania. Ponadto jest wydawcą ogólnopolskiego Magazynu Studenckiego „Koncept”.

Salcininku rajono savivaldybes administracija jest jednostką administracyjną, podzieloną na 13 gmin. Jako samorząd pełni statutowe funkcje, w tym pracę z młodzieżą. Są aktywni w kwestii współpracy zagranicznej, która opiera się na projektach z Polską, ale też z Niemcami, Francją, Włochami czy Szwecją. W dziedzinie szerzenia idei europejskiej i współpracy partnerskiej wyróżnieni zostali Honorową Flagą Rady Europy. Administracja pełni funkcje organizatora pracy w zakresie  następujących dziedzin:  finanse administracji oraz księgowość instytucji podlegających, oświata, ochrona zdrowia, opieka socjalna, ochrona praw dziecka, gospodarka komunalna i rolnictwo, polityka młodzieżowa, a także funkcje wykonawcy.

ZESPÓŁ

Dominika Palcar

Kierownik projektów Fundacji Inicjatyw Młodzieżowych, z którą jest zawodowo związana. Koordynator ogólnopolskiego Kongresu Liderów Rzeczypospolitej, zimowej międzynarodowej Szkoły Liderów „Bliżej Demokracji” oraz autorskiego projektu: „Unia dla młodzieży” w ramach programu „Młodzież działa lokalnie”.

Włodzimierz Dola

Prezes zarządu Fundacji Inicjatyw Młodzieżowych, aplikant radcowski przy OIRP w Warszawie, absolwent Prawa oraz Administracji na UMCS w Lublinie oraz Retoryki na Uniwersytecie Warszawskim. Ekspert i Trener z ochrony danych osobowych oraz Harcmistrz ZHR.

Beata Pietkiewicz

Wicedyrektor administracji samorządu rejonu solecznickiego na Litwie(kadencja 2015-2019), przewodnicząca Rady Młodzieżowej  rejonu solecznickiego, wiceprezes i kierownik projektów Solecznickiego Odziału Rejonowego Związku Polaków na Litwie, redaktor  miesięcznika „Soleczniki”.

Donata Aszmankewicziene

Kierownik wydziału Inwestycji i strategicznego planowania samorządu rejonu solecznickiego na Litwie, członek Rady Młodzieżowej  rejonu solecznickiego. Główny interes pracy pozyskanie funduszy Europejskich na cele rejonu, także przyciągniecie inwestycji i biznesu na terytorium rejonu, co sprzyja tworzeniu nowych miejsc pracy.

Dominika Palcar
Koordynator projektu